Wednesday, November 9, 2016

Atipik ve belki de Utopik bir 10 Kasim yazisi


Ozellikle Gezici genclik, anti-ulusalci solcular, liberal burjuvasi, "atam sen kalk da ben yatam" seklinde yaklasimlara alerjili. Onun icin de Ataturk sovenistligi bu kesimlere korkunc itici geliyor. Bence de haklilar. Bu yuzeyselligin altini doldurmaliyiz. Aslinda Ataturkculuk gerektiginde Ataturk'u bile elestirebilmektir. Ataturkculuk en genis tanimiyla ekonomik, ve idari politikalari akilcilik ve anti-dogmatik pratikle zamana gore humanist ve kendi icinde ozgur kurgulama ideolojisidir. Din gorusu laik cercevede herkesin inancina saygili kalmakla yetinir. Aslinda bu sonradan sorunlara gebe olmasina neden olan bir yaklasimdir, cunku detaya girmekten cekinilmistir. Ayni sekilde, Isci sinifinin, fabrikalarin daha dogru duzgun olmadigi yillarda devletci bir ekonomik duzeni benimsemis olmasini kimse yeremez, ancak Kemalizmin ileride algilanma sorunu da buradan kaynaklanir: Yani zamana gore degisebilen dusunceleri nasil bir tanima oturtabilirsiniz ?

Gecmisin devletci serbest piyasa ekonomisi, ileride vahsi kapitalist bir duzene donustugunde Kemalizm'in ekonomik gorusunu nasil tanimlayabilirsiniz ? Keza, herkesin inancina saygili olan laik bir duzen, Islam'a karsi ne kadar dayanabilir, ki yillar boyu laisizm erozyona ugratila ugratila tekke ve zaviyeler hortlatilmis, ezan Arapcaya cevrilmis, ve punduna uydurulup Kemalizm adi altinda tum bu Islamlastirma politikalari zaman zaman da Cumhuriyet'in partisi tarafindan kotarilmistir. Bir baska onemli konu ise Kemalizm'in Islama karsi kendini koruyamamis olmasidir.

Hala Ataturk gercek bir Muslumandi nosyonunu pompalayan kesim gercekte kendilerini rahatlatmaya calisan bir Ataturkculuk tanimini dayatmaya ugrasiyor. Tarihci Sinan Meydan'a gore Musluman bir Ataturk tanimiyla dincilerin Ataturk'u dinsiz ve dine dusman olarak tanitmalarini curutmeye calisiyorlar. Ancak Ataturk'un bes vakit namaz kilip kilmamasinin bir onemi yoktur; hilafeti kaldirmis, isyan etmis yobaz imamlari asmis, seriati kaldirmis, milletini dinci idarecilerin gelecegi konusunda uyarmis, Kuran'in safsatalarla dolu oldugunu onun icin de Turkcelestirilip, milletin anliyacagi duruma getirilmesi gerektigini defalarca yazmis cizmis biri icin oruc tutmasi, namaz kilmasi ne derece onemlidir ? Kadinlari kara carsaftan, islamin asagilamasidan kurtarmistir. Yani tum bu yaptiklari, Islam'in gericiligini toplumdan temizlemek seklinde ozetlenebilir. Ama bizim Musluman insanlarimiz boylesine buyuk bir gucun kendileri gibi oldugu vurgusunu yapmakta birbirleriyle yarisirlar.

Kacamak cevap ise Wahabist bir Islama inanmayan bir farkli islam anlayisina sahip olundugudur ki bu Islam anlayisinin kitabi Kuran degilse nedir ? Boyle sordugunuzda size bir baska referans gosteremezler. Bu tezi yurutenlerin Kuran'i okumamis olduklari kesindir. Dinlerinin ne denli safsatalarla dolu oldugunu bilmedikleri cok aciktir. Cunku Ataturk Islam'in Turk milletinin benliginin icini bosalttigini ve "Ikre Bismil Rabbi" safsatalarinin Arabistan col bedevilerinin uydurmasi oldugunu tespit edip yazilarinda belirtmistir. Ataturk Islam ummetinde reform yapabilen Islamdan aydinlanmayi basarmis yegane liderdir. Islam aleminde halen onun gibi bir aydinlanmaci devrimci lider gelmemistir. Yani Musluman bir Ataturk tanimi, Ataturk'un yaptiklarini, kimi neden kurtardigini anlamamakdir. Kendisi zaman zaman icsel gidip gelmeler yasamismidir ? Kim bilir ? Belki Ateist veya Shaman felsefesine inanan bir insandi veya cabaliyordu. Bunlarin onemi yoktur, cunku bilemeyiz. Onemli olan onun Islam'in kokusmusluguna karsi verdigi aydinlanma savasidir. Dunyada ilk ve tek olarak buna kalkismis ve basarili olmustur, onun icin Islamci Erdogan ve surekasi icin Ataturk en buyuk dusmanlaridir; Ataturk Islamci anlayisin anti-tezidir. Onu en has Muslumandi diye tanitmak onun misyonuna ve hatirasina hizmet etmez, blakis Ataturkcu gencligin yanlis goruslerle yetismesine sebep verir. Ataturkculugu, Islamci cihadist zihniyet karsisinda zayiflatir.

Maalesef iste bu yuzden Kemalist rejim politik Islama yenik dustu. Ataturk sovenizmine alerjili, ama laik, ama temelde Ataturkcu ilkelere karsi olmayan bu kesimlerle Islamcilari yenmek icin birlesmek zorundayiz. Bu kesimler Kurtcu ayrilikci olmamasina ragmen halklarin ozgurlugu bazinda Kurt hareketine sempati duyar. Bu yuzden de Kemalistler bu kesime karsidirlar. Bu gorus ayriligi Islamcilar'in isine gelir ve zamani geldiginde kendi cikarlarina bu iki fraksiyon arasindaki zitlasmayi kullanmislardir. Cumhuriyet Gazetesi tutuklamalarina ve HDP parlementerlerin zindanlanmasina zamaninda Ergenekon ve Balyoz da sessiz kaldiklari icin anti-ulusalci solcu kesime, Kemalistler destek vermezler. Oysa ki ortak dusman Islamcilara karsi firsatciligi kullanmasi gereken bu kesimler, Feto ve Erdogan hesaplasmasinda geregini yapmadilar, Erdogan'a iki kesim tarafindan da destek verildi. Yeni Kapi'da gidip saksak tutuldu, sanki seytanin melege donusecegi safligiyla hareket edildi. Bunlari affetmeyen Erdogan zaten 5 yilda yapacaklarini iki aya sikistirmayi basardi; orduyu tasviye etti, harp okullarini dagitti, yargiyi kendine bagladi, astigi astik kestigi kestik bir dikta duzeni yaratti.

Onun icin artik kaybedecek zaman yok, 10 Kasim'da Atam sen kalk da ben yatam diyecegimize bicagin kemige dayandigini algilayip, laiklik paydasinda birlesmek ve hep birlikte bu gidise dur demek zorundayiz. Yoksa yarinlarin 10 Kasim'inda Erdogan'in Kutlu dogum haftasina uyanmamiz icten bile degildir.


No comments:

Post a Comment